Pazar, Mayıs 25, 2014

OLEN HER KADININ ADINI PAPATYA KOYDUM

"Bir cocuga 'kiz gibisin' denince çıldırıyorsa, biz bu çocuklara kadınlar hakkında ne öğretiyoruz demektir?"  Tony Porter


Iki gun once yine bir kadin cinayeti okudum gazetede, bir kisiyle yetinmeyip birkac kadinin canina kiymis canavar adam. Nasil ofkelendim bilemezsiniz, adam nafaka isteyen esini, esinin kiz kardesini olduruyor, anneleri komada. Bu nasil bir vahsettir aklim fikrim almiyor.

Kadina siddete hayir diyoruz ya; iste siddetin gelisme caglari, bir erkek cocuk: Bir kadindan dogan, bir baska kadinin torunu, bir kizin erkek kardesi, ilerde bir kadinin esi ve daha da ilerde belki bir kiz cocugunun babasi olacak erkek cocuk "kiz gibisin" dendiginde cildiriyorsa sapkamizi onumuze alip dusunelim hakikaten biz bu cocuklara kizlar hakkinda ne ogretiyoruz.


Madalyonun bir de obur yuzunu cevirelim ve bir ailenin kiz cocugunu overken bu ovguyu nasil yaptigina bakalim: Aslan gibidir benim kizim derler genellikle "masaallah erkek gibidir" her isi yapar diye devam eden  ya da "ordunun icine girse benim kizim erkek gibi cikar" diyen ovgu sozcuklerinde gordugunuz uzere ovulen aslinda  hep erkek cocugudur. Oyle yaparsa aile buyukleri!

O ego siser

Her kosulda ovulen erkek cocugunun egosu siser ve ilerde kendisine karsi fikirde olan ilk kadina tokat olarak doner, tekme olarak doner, isin icine oldurucu aletler girer ve bir yigin kadin birakin kadinligini, insan olmanin hicbir guzel tarafini yasamadan mezara girer.


Anneler lutfen


Ben onu bunu bilmem bu is yine kadinlarda bitiyor. Anneler bu konuda size cok buyuk gorev dusuyor gozunuzu seveyim erkek cocuklarinizi karsi cinse nasil davranmasi konusunda egitin, allem edin kallem edin ogretin ogullariniza bu dunyanin kadinlar olmasa cekilmez bir yer oldugunu, kadinlara saygi gostermelerini, sevmelerini, nazik olmalarini ve hicbir kosulda el kaldirmamalari gerektigini  gozunuzu seveyim bikmadan usanmadan anlatin onlara aslinda esit haklara sahip oldugunu butun canlilarin.


Yanlarinda elestirmeyelim yan komsunun kizini ya da esinden ayrilmak isteyen Ayse Hanim'i, birakalim kim nasil surdurmek isterse hayatini oyle surdursun. Ilerde kendinden ayrilmak isteyen sevgilisine  ya da esine toplum baskisinin agirligi altinda ezilecegini dusunup zarar vermesin.

Olen her kadinin adini papatya koydum, her bahar tekrar acsinlar diye!..

8 yorum :

  1. Çok güzel bir konu seçmissiniz. Gün geçmiyor ya çocuk cinayetleri ve kadın cinayetleri. Yeter artık dediğiniz gibi annelere iş düşüyor. Ben oğluma kızlara nasıl davranması gerektiğini anlatıyorum kızları sev annecim hiç üzmeyle başlıyorum lafa.

    YanıtlaSil
  2. Ne uzucu seyler bunlar yahu, hangi devirde yasiyoruz. Cocuklarinkini yazamiyorum elim gitmiyor, bakamiyorum resimlerine icim paramparca oluyor. Seni tebrik ediyorum sevgili Mehlika bu konu hakkindaki hassasiyetin ve ogluna ogrettiklerin icin. Sevgiyle, mutlulukla yasamamiz dilegimle.

    YanıtlaSil
  3. Mukaddesciğim iki erkek çocuğu annesi olarak elimden geldiğince karşı cinse saygıyı çocuklarıma aşılamaya uğraşıyorum. Ama ne kadar başarılı olurum bilmiyorum. Çevremizde o kadar çok kadını aşağılayan rol model dolaşıyor ki (siyasetçisinden profesörüne, ünlü sanatçısından öğretmenine kadar) çocuklarımın nasıl bir yetişkin olacaığını ben de merak ediyorum. İnşallah son olur artık bu cinayetler, yazık ya bir insanın hayatına bir başka insan son veriyor... Ne için? Aslına bakarsan sadece bir hiç uğruna... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Valla sekercigim yoneticilerimiz uyudugu icin bize dusuyor gorev. Gun gecmiyorki bir kadin olmesin, var mi boyle bir vahset ya. Ogullarin dilerimki bir tek kirici kelime bile etmeyecek hassasiyette olurlar karsilarindakine, ki sen baslamissin calismalara eminim oyle olacaklar. Baska bir kadin cinayeti daha duymamamiz dilegimle, sevgiler canim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Mukaddes Hanım. Kadınların eşleri tarafından öldürülmeleri son bulmayacak gibi görünüyor. Onları yetiştiren anneleri de mutlaka problemleri olan mutsuz annelerdir. Sağlıklı ailede yetişen oğullar, kendileri de iyi aileler kurarlar. İstisnaları olsa bile, iyi ailelerden iyi insan yetişir diye düşünüyorum. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size sonuna kadar katiliyorum, mutlu ailenin cocuklari mutlu yuvalar kuruyorlar. Cok uzun yillar once insan psikolojisi uzerine bilimsel bir yazi okumustum hic unutmam, evlenicekseniz once ailesini taniyin, mutlu bir aileyse o insanla evlenin diyordu. Cok yerinde bir tespit sizinki. Oncelikle memleketimin kadinlarinin ve cocuklarinin yardimcisi olsun Allah cunku hastalikli bir toplum olduk. Sevgilerimle

      Sil
  6. Çok haklısın arkadaşım, ya ben anlamıyorum bu erkekleri - bu canavarları da bir anne yetiştiriyor!!! Nasıl yetiştiriyorsa!!!! Verdiğin örnekler çok çarpıcı hep erkeklerin egosunu şişire şişire 'bir kadın benden boşanamaz, beni bırakamaz! Ne hakla!? Ben çok üstünüm!' havasına sokanlar anneler!!!! Her gün neredeyse bir kadın öldürülüyor ya ben şimdi genç olsaydım valla evlenmeye korkardım kızlar ilerideki katilleriyle evleniyorlar resmen!
    Haksız mıyım hayatım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de evlenmeye korkardim eger genc olsaydim. Daha bugun Gaziantep'te iki kiz kardesini oldurmus birisi ve kacmis. Ne diyecegimi bilemiyorum, bazen cok umutsuzluga dusuyorum insanimizin psikolojisi hakkinda. Yeni nesilde umudum, anneler daha bilincli.Insan katiliyle evleniyor olabilir dediginiz gibi ne korkunc.

      Sil