Pazartesi, Aralık 08, 2014

Onlarinda yasam hakki var


3 ay Turkiye'nin cesitli illerindeydim, kah gezme amacli kah bazi islerim icin bircok il gezdim ve gordumki sokak hayvanlarina karsi coktan sinifta kalmisiz.
Cok gozlemlerim ben gittigim yerleri acaba nasil yasar insanlar, birbirlerine nasildir, hayvanlara nasildir, cocuklar yasamin neresindedir diye izlerim bir sure, o surenin sonunda olusur o yeni yerle ilgili duygularim. Bu sene her gittigim yerden farkli duygularla dondum tek bir konu haric; sokak hayvanlarina karsi soz birligi etmiscesine kotu davranmak. Hicbir konuda saglayamadigimiz birligi ve beraberligi o zavalli hayvanlara kotu davranma konusunda edinmisiz ne yazik ki...





Onlarinda yasam hakki var Zaten yasam onlar icin disarda yeterince zorken, yemek bulmakta gucluk cekerken, siginacaklari bir yuvalari yokken biz insanoglu neden durduk yerde tekmeleriz, kuyruguna bir seyler baglariz, hatta sapik duygularimizi onlarin zavalli bedenlerinde gidermeye calisiriz bilemedim, icim parcalandi cok... Sevip evlerimize almiyoruz anlarim, bahceli evi olanlar bir kulube yaptirip bir cana yuva olmuyorsa onu da anlarim, barinaklardan bize muhtesem mutluluk verecek bir cani almiyoruz onu da anlarim ama o canlara eziyet etme hakkini bize kimin verdigini anlamam mumkun degil. Yok cunku oyle bir hak... Bu dunya sadece bize ait degil, bunu unutmasak iyi olur; cicegiyle, bocegiyle; kedisiyle kopegiyle; agaciyla, irmagiyla herkesin ve her seyin yasam hakkina saygi duymaya baslasak iyi olur kisa zamanda, yoksa bu kadar islenen gunahlarin vebali agir olacak. Bir kap yemek vermedigimiz, soguklarda ne yapiyor diye dusunmedigimiz canlilarin bedenine inen her darbe bize cok kotu donecek bunu unutmayalim lutfen.. Ve sevgili kadinlar, anneler birakin su cocuklarinizi kedileri kopekleri sevsinler allah askina. Nedir bu korku halleriniz, temizlik duskunlugunuz yahu, birakin cocuk dokunsun onlara butun hucreleri saf sevgiyle dolsun. Durduk yere onlarin hicbiri bir insana zarar vermez, hele hele bir cocuga hic vermez inanin. Korkuttugunuz o canlarin ilk firsatta canini yakan cocuklariniz olsun istemiyorsaniz, birakin cocuklarinizi onlara dokunsun. O kadar cok sey varki bu konuda yazacagim, sayfalara sigmaz. Ben yine de son sozumu onlar icin minicikte olsa yapabilecegimiz seyler varken, niye yapmayalim diye soylemek istiyorum. Artan yemeklerimizi bari cope atmayalim, disariya herhangi bir yere koyalim onlar bulur. Ve bir gun siz unutursunuz ama o iyiliginiz sizi bir yerde gelir bulur. Iyiligin ve iyilerin cogalmasi dilegimle.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder